[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Een kind kan de (koolzaad) was doen!!
Of toch niet? Komt toch nog wel iets bij kijken om mooi geurende kaarsen te maken. Ik kan niet zeggen dat het ingewikkeld is maar wel een beetje rommelig.
Maar met deze beschrijving gaat het je zeker lukken!!
Voorbereidingen: Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Voordeel van sojawas/koolzaadwas is dat je het met water en zeep snel weer schoon krijgt.
Benodigdheden
-sojawas of koolzaadwas (bij voorkeur speciale was met een laag smeltpunt)
– essentiële olie (40 druppels etherische olie 100 gram was)
– eventueel kleurstof voor kaarsen (in vet oplosbare kleurstof)
– waslontjes
– glaasjes of potjes om in te gieten
– knijpers en of dubbelzijdig tape
Verder heb je nodig:
– een glazen (vuurvaste) maatbeker of schone glazen conservenpot
– een pan met warm water
– houten lepel om te roeren
– knijper of stukje karton
Werkwijze
Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.
Zet de potjes in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden.
Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de was geleidelijker afkoelen en een mooier resultaat geven.
Neem de hoeveelheid was die je nodig hebt om je potjes te vullen. Meet dit af door de koolzaad vlokken in het potje te doen, doe dit x 2 voor elk potje. Zet de maatbeker of pot met was dan in een pan gevuld met warm water en laat de was op laag vuur smelten.
Als de was gesmolten is doe dan eventueel de gewenste hoeveelheid kleurstof erbij en blijf roeren tot de kleurstof is opgelost.
Laat dan de was afkoelen tot ongeveer 55 graden en voeg de etherische olie toe. Ook weer goed roeren om de olie goed te vermengen met de was.
Laat de was nog iets verder afkoelen tot 50 graden om te gieten.
Haal ondertussen de potjes uit de oven en zet de lontjes erin, ik heb ze aan de onderkant vastgezet met een stukje dubbelzijdige tape.
Hou het lontje rechtop met behulp van knijper of een stukje karton met een gaatje erin.
Hier zie je 2 manieren om een gewone lont tijdens het gieten rechtop te houden:
Giet nu de warme was langzaam in de potjes zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen.
Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.
Knip het lontje eventueel wat korter. (tot ongeveer 1 cm) en dan is je kaars klaar voor gebruik.
Wat maakt soja- en koolzaadkaarsen zo speciaal
Soja- en koolzaadwas kaarsen:
– Zijn milieubewust: de juiste was is volledig plantaardig, biologisch geteeld en afbreekbaar.
– Zijn gemaakt van pure (biologische) soja- of koolzaadolie en een katoenen lontje.
– Bevatten geen paraffine en geven 90% minder roetvorming dan paraffinekaarsen.
– Branden langer, koeler en schoner dan paraffinekaarsen.
– Houden een geur beter vast.
– Worden over het algemeen goed verdragen door mensen met allergieën en/of astma.
Veel plezier!!!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]