Cupping wordt veelvuldig toegepast in de Chinese geneeskunde, beschrijvingen hiervan gaan duizenden jaren terug. Een oud gezegde beweert dat cupping en acupunctuur samen meer dan de helft van kwalen en pijnen kunnen genezen. In de Chinese geneeskunde gebruiken ze cupping om de bloedcirculatie te stimuleren en blokkades van Chi op te heffen. Chi is onze levensenergie.

De cup wordt op de huid geplaatst en door te knijpen in de cup zuigt deze zich vacuüm op de huid. Zo wordt het onderliggende weefsel omhoog getrokken in de cup. Het bindweefsel wordt los getrokken van de onderliggende laag, waardoor de circulatie verbetert en de pijn van de verkleving opgelost wordt.  Er kan met 1 cup gewerkt worden of met meerdere tegelijk. De cup kan een aantal minuten vast op 1 plek staan of er wordt mee geschoven, waardoor grotere stukken in een keer worden losgemaakt.

In mijn praktijk gebruik ik siliconen en plastic cups om verkleefd bindweefsel te versoepelen en spieren te ontspannen.

Als je wel eens foto’s gezien hebt van een cupping behandeling, ziet dat er vaak een beetje raar uit. Na een cupping behandeling kan je huid wat rood/paarse plekken vertonen en kan het beurs aanvoelen. De behandeling kan, zeker de eerste keer, wat vervelend aanvoelen, maar de resultaten zijn fantastisch. Verkleefd bindweefsel en strakke spieren worden effectief en snel aangepakt. Ook kan het ondersteunend zijn bij de aanpak van cellulite.