Chimoon aromatherapie & massage


van Chimoon aromatherapie & massage https://ift.tt/3nsCwmZ
Spierknopen,….

Je weet wel die vervelende kleine etters van knobbels tussen je schouderbladen, in je nek of rug en je dagen zure pijn kunnen geven!!

Maar wat zijn spierknopen nu eigenlijk, naast ontzettend irritant?

Spierknopen of ook wel triggerpoint genoemd zijn pijnlijke verhardingen in een lokaal stukje spier. De spiervezels in dit stukje zijn in rust meer samengetrokken dan in het gebied eromheen, de spierspanning is dus hoog zelfs in rust. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding.

Door de slechte doorbloeding neemt de aanvoer van voedingstoffen af en afvalstoffen worden slechter afgevoerd. De spier verkort zich, waardoor de beweeglijkheid van de spier vermindert en de stijfheid ontstaat, wat de pijn verergert. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. 😣

Dit is niet hetzelfde als spierkramp, dan is het vaak de hele spier die samentrekt en ontspant dit weer binnen enkele minuten. De spierknopen of triggerpoints ontspannen om fysiologische redenen niet zo snel en kunnen langdurig en continu pijnklachten geven.

De spierknopen zijn te herkennen aan een verdikking in de spier die van buitenaf voelbaar is als pijnlijke bobbeltjes of strengetjes.
Bij flinke druk op zo’n plek kan dit pijn geven in de triggerpoint zelf maar ook uitstralende pijn geven naar een heel ander gebied. Deze afgeleide pijn kan een heel specifiek gebied bereiken, zo kan een triggerpoint in de monnikskapspier leiden tot hoofdpijn en een triggerpoint in de halsspier uitstralen tot in de vingers.

Volgende x wat te doen met deze kleine ettertjes….

Scroll naar boven